Bereken rantsoen droge koeien ook door

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bereken rantsoen droge koeien ook door

7-4-2015: 

Laat ook het rantsoen van de droge koeien standaard  doorrekenen door uw veevoervoorlichter. Let hierbij op of de gemiddelde drogestofopname in de rantsoenberekening realistisch is.

De opname is ongeveer 11 kilo droge stof per dag en is afhankelijk van de samenstelling en smakelijkheid van het rantsoen en bijvoorbeeld de grootte van de koeien. Heeft u een weegfunctie op de voermengwagen, dan controleert u vrij eenvoudig de gemiddelde drogestofopname door één tot twee weken lang het gevoerde rantsoen aan het begin en het restvoer aan het einde te wegen en samen met de veevoervoorlichter de gemiddelde drogestofopname te berekenen.

Het advies is een rantsoen  na te streven met  800 tot 825 VEM per kilo drogestof en 30 tot 35 DVE per kilo drogestof en een licht positieve OEB. Tijdens de laatste twee tot drie weken voor afkalven is de energie-  en eiwitbehoefte  per kilogram droge stof hoger en eenvoudig aan te voldoen door 1 tot 2 kilo krachtvoer bij te gaan voeren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.