5000e BVD-vrij certificaat uitgereikt!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

5000e BVD-vrij certificaat uitgereikt!

17-4-2015: 

Marco Everink uit Groenlo is de 5000e melkveehouder die zijn bedrijf officieel BVD-vrij mag noemen. Om hem in het zonnetje te zetten overhandigde Henry Visscher, marktmanager infectieziekten bij de GD, hem deze maand een heuse 'biosecurity-kit'. Naast de 5000 veehouders die nu vrij-gecertificeerd zijn, zijn zo'n 3000 veehouders onderweg om vrij te worden.De certificering van MTS Everink-Bennink kwam op gang na een gesprek met Marco’s dierenarts. Het oplopende celgetal en het hoge percentage mastitisgevallen konden weleens verband houden met de vele BVD-gevallen in de regio, dacht de dierenarts. “Hij adviseerde me de QuickScan BVD te doen. De uitslag was ongunstig: er werd BVD-virus aangetoond in de tankmelk.” Marco is daarop alle dieren gaan tappen. Er bleken drie dragers aanwezig te zijn, een vaars en twee pinken. “Die zijn afgevoerd en sindsdien gaat het een stuk beter. We denken nu over enten na.”

Uiergezondheid
Het celgetal was destijds 370.000. Naast de mastitis merkte Marco niets: de productie was steeds rond de 9.300 liter per koe per jaar. Sinds het bedrijf de dragers heeft afgevoerd en de BVD-vrij Certificering is ingegaan, zijn de uiergezondheidsproblemen opgelost. “We hebben nagenoeg geen mastitis meer, en het celgetal is nu rond de 140.000.”

Vrij blijven
“Achteraf gezien hebben we redelijk lang BVD op het bedrijf gehad, in ieder geval twee jaar. Het was bij ons sluimerend aanwezig.” Marco wil nu hoe dan ook BVD-vrij blijven. “Ik blijf het jongvee nog tappen en op BVD-virus onderzoeken, zodat ik het goed in de gaten kan blijven houden.”
“Ik zie om me heen wel veel problemen met BVD. Er is niets ergers voor een koeienboer dan dat je vee niet optimaal in orde is. Ik had wel veel mastitis, maar geen sterfte zoals ik ook wel heb gezien. Ik ben blij dat dat bij mij niet is gebeurd en dat ik nu BVD-vrij ben. Je voorkomt er een hoop problemen mee.”

Ook BVD-vrij worden? Er zijn 2 routes naar BVD-vrij certificering>>

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.