Drijfmest kan ziekteverwekkers bevatten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Drijfmest kan ziekteverwekkers bevatten

20-3-2015: 

In aangevoerde drijfmest kunnen zich ziekteverwekkers bevinden. Voer daarom bij voorkeur geen mest aan.

Aangevoerde rundveemest kan salmonella- en paratuberculose-bacteriën bevatten, en mest afkomstig van varkensbedrijven kan naast salmonella ook eieren van de varkensspoelworm bevatten. Voer daarom geen mest aan.

Als u ondanks de risico’s toch rundermest aan voert, gebruik de aangevoerde mest dan op bouwland om het risico op verspreiding van ziektekiemen uit de mest te verkleinen. Als u toch grasland moet bemesten met aangevoerde rundermest, dan is het advies om na het uitrijden minimaal zes weken te wachten met het weiden van volwassen runderen. Voer in deze periode ook geen vers gras afkomstig van dit land. Beweid bovendien tenminste een jaar na bemesting geen jongvee op de betreffende percelen, om het risico op paratuberculose-besmettingen te verminderen.

Aangevoerde varkensmest is vanwege de kans op insleep van salmonella niet veilig te gebruiken op grasland dat bestemd is voor ruwvoerwinning of beweiding. Ook kan varkensmest eieren van de varkensspoelworm (A. suum) bevatten welke (in incidentele gevallen) kunnen leiden tot luchtwegproblemen. Varkensmest kan daarom het best uitsluitend op bouwland worden toegepast, zoals tegenwoordig ook gebruikelijk is.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.