Hygiëneprotocollen PED

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hygiëneprotocollen PED

19-1-2015: 

Sinds november vorig jaar is een nieuwe virusinfectie in de varkenshouderij opgetreden: PED. PED staat voor Porcine Epidemic Diarrhea. Dit virus kan diarree bij alle leeftijdscategorieën varkens veroorzaken. PED is niet besmettelijk voor andere diersoorten of mensen.

De diverse vertegenwoordigers uit de sector varkenshouderij zijn het er over eens dat alles op alles gezet moet worden om te proberen dit virus buiten Nederland te houden of in ieder geval verspreiding zo veel mogelijk te beperken. Hiervoor hebben alle sectorvertegenwoordigers hygiëneprotocollen opgesteld voor hun deel van de sector. Deze protocollen vindt u hier op de website van de GD, ze zijn ook te vinden op de websites van de diverse ketenpartijen. Deze protocollen kunnen als gevolg van voortschrijdend inzicht aangepast worden. Wij adviseren u daarom om regelmatig te controleren of u nog het meest recente protocol tot uw beschikking heeft door hier op de website te kijken. Namens alle sectorvertegenwoordigers vragen wij u dringend deze protocollen na te leven om gezamenlijk te voorkomen dat dit virus vaste voet in de Nederlandse varkenshouderij krijgt.

Om verspreiding van besmettelijke ziekten zoals PED en Klassieke en Afrikaanse Varkenspest te voorkomen, is het van groot belang dat varkenstransportauto’s na een transport grondig gereinigd en ontsmet worden. Slachterijen zijn een punt waar veel transport samenkomt en waar goede Reiniging & Ontsmetting (R&O) dus cruciaal is. Daarom dienen slachterijen te voldoen aan de eisen die de NVWA heeft opgesteld voor de R&O van varkenstransportauto’s. De inrichting van de wasplaats en uitvoering van de R&O worden ook gecontroleerd door de NVWA. Klik hier voor het volledige NVWA-protocol voor wasplaatsen voor varkenstransportauto’s

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.