Kopertekort bij Limousinkalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kopertekort bij Limousinkalveren

30-10-2014: 

De GD Veekijker werd onlangs gebeld over een koppel Limousinkalveren van drie tot vier maanden oud. Aanleiding was dat de dieren stijf liepen en dat ter hoogte van de onderpoot een duidelijke verdikking zichtbaar was.

Deze verdikking was niet warm en voelde vooral hard aan. Verder vertoonden de kalveren geen ziekteverschijnselen. Aangezien de dieren niet bijgevoerd waren en werden geweid op matig bemest land, was het advies van GD Veekijker om onderzoek te doen naar de mineraalstatus van deze kalveren. Bij twee kalveren is bloedonderzoek gedaan. De GSHPx-waarden, die een beeld geven van de seleniumstatus, waren normaal, maar de koperwaarden waren sterk verlaagd. Geconcludeerd werd dat de skeletafwijkingen en kreupelheid waarschijnlijk veroorzaakt zijn door een ernstig kopertekort.

Een gebrek aan koper zorgt voor een slechte mineralisatie van het bot in de groeischijven, waardoor die te breed en pijnlijk worden; bovendien treedt er groeiachterstand op.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.