Nog steeds gevallen van haemonchose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nog steeds gevallen van haemonchose

10-9-2014: 

De Veekijker Kleine Herkauwers heeft vanaf eind mei signalen ontvangen dat op meerdere bedrijven problemen met haemonchose zijn waargenomen. De problemen komen voor bij zowel lammeren als volwassen dieren en bij dieren die al wel en nog niet zijn ontwormd. Resistentie voor het ingezette middel zou hierbij een rol kunnen spelen.

Rode lebmaagworm

Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus), de belangrijkste maagdarmwormsoort bij kleine herkauwers in Nederland.  Deze parasiet zorgt bij kleine herkauwers voor bloedarmoede en vermagering. Door de bloedarmoede krijgen de dieren bleke slijmvliezen en kunnen sterven wanneer niet tijdig op de juiste wijze wordt ingegrepen. In tegenstelling tot veel andere maagdarmworminfecties wordt diarree juist niet gezien bij een infectie met de rode lebmaagworm.

Resistentie

Resistentie voor maagdarmwormmiddelen is wereldwijd een punt van zorg. Ook in Nederland is resistentie van de rode lebmaagworm voor meerdere groepen ontwormingsmiddelen vastgesteld. Aangezien iedere behandeling een selectie op resistente wormen is, is het belangrijk om alleen een behandeling met een ontwormingsmiddel uit te voeren wanneer dat ook werkelijk nodig is. Om problemen na een uitgevoerde behandeling voor te zijn is therapiecontrole een ‘must’.

Tevens adviseren wij om tien tot veertien dagen na elke uitgevoerde behandeling mestonderzoek uit te voeren om te controleren of de uitgevoerde behandeling heeft gewerkt.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.