Aandachtspunten waterkwaliteit bij opstallen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aandachtspunten waterkwaliteit bij opstallen

2-9-2014: 

Als de koeien na een lange weideperiode weer op stal moeten, bestaat de kans dat het drinkwatersysteem lange tijd heeft stilgestaan op bepaalde plaatsen in de stal. Voordat u de dieren gaat opstallen is het dan ook hét moment om de waterkwaliteit en het systeem te controleren op eventuele afwijkingen, zodat u op tijd bij kan sturen. Controleer hierbij bijvoorbeeld de capaciteit van sneldrinkers. Is deze nog voldoende? Wanneer de sneldrinkers de 20 liter per minuut niet halen, kan dit wijzen op dichtgeslibte leidingen.

Biofilm

Mangaan en ijzer in het water zetten zich af aan de wand, zeker wanneer het water langer dan twee uur in de leidingen blijft. Dit zijn dan weer aanhechtingspunten voor biofilm, een verzameling van bacteriën en andere micro-organismen die als een soort tandplak aan de binnenkant van de leidingen zitten. In lange leidingen waar het water minder snel stroomt of het water langere tijd stilstaat, is de kans op vorming van biofilm erg groot. Communicerende leidingen zorgen voor een verhoogd risico op biofilm.

Wateronderzoek

Tyleenleidingen zijn het gevoeligst voor het ontstaan van biofilms, leidingen  van koper hebben de laagste kans op vorming van biofilm. PVC-leidingen zitten daar tussenin.
Als het ingaande water al veel bacteriën bevat, is de kans op vorming van biofilm nog groter. Ook water dat langer stilstaat, bijvoorbeeld in een afgesloten leiding, verhoogt de kans op biofilm. Wateronderzoek kan uitwijzen hoe het gesteld is met de chemische en bacteriologische kwaliteit van het water.

Biofilm verwijderen

Als zich eenmaal een biofilm heeft gevormd, dan is het erg moeilijk om dit te verwijderen.
Citroenzuur is een mogelijkheid, vooral als er ijzer, mangaan en kalkaanslag aanwezig is. Gebruik 2% citroenzuur en laat dit twintig minuten in de leidingen staan. Spoel met drie keer de hoeveelheid citroenzuuroplossing na met schoon water. 

Gebruik in geen geval ontsmettingsmiddelen voor het reinigen van waterbakken en leidingen voor rundvee. Deze middelen hebben een zeer negatieve invloed op het pensmilieu bij runderen en kunnen alleen gebruikt worden bij pluimvee of varkens.

Lees hier meer over wateronderzoek


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.