Worminfecties bij rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Worminfecties bij rundvee

31-7-2014: 

Worminfecties bij rundvee kunnen invloed hebben op het bedrijfsresultaat door verminderde groei en melkproductie. Ernstige infecties kunnen blijvende schade geven en zelfs tot sterfte leiden. De meeste worminfecties treden op in de tweede helft van het weideseizoen.

Dit voorjaar zijn echter extreem vroeg in het weideseizoen ernstige longwormuitbraken met sterfte geweest. Voor zover bekend bij de GD is het voor het eerst in de historie dat binnen vier tot zes weken na het uitscharen al ernstige longwormuitbraken zijn voorgekomen. Het is moeilijk te voorspellen of longworm dit jaar daardoor ook vaker en/of ernstiger voorkomt op bedrijven die al problemen hebben gehad. Wel weten we dat, net als in voorgaande jaren, ook dit jaar weer bedrijven getroffen gaan worden door serieuze longwormuitbraken in de tweede helft van het weideseizoen. 

Onderzoek op longworm

Als u klachten bij uw dieren ziet, zoals hoesten en productiedaling tijdens weidegang, overleg dan met de dierenarts over mogelijkheden voor diagnostiek, door middel van bijvoorbeeld mest en/of bloedonderzoek. Wanneer daarmee een infectie wordt aangetoond is dat bewijs voor recente problemen en van een infectie uit het vorige weideseizoen, of het gevolg van een toegepaste vaccinatie. Als de dieren klachten hebben die mogelijk gerelateerd zijn aan maagdarmwormen en/of leverbot, dan kan onderzoek op respectievelijk een tankmelkmonster en/of individuele bloedmonsters van jonge dieren meer duidelijkheid geven. Deelnemers aan het abonnement Tankmelk Worminfecties krijgen in augustus een eerste bericht over afweerstoffen tegen longworm in de tankmelk en eind oktober over afweerstoffen tegen longwormen, maagdarmwormen en leverbot in de tankmelk. 

Wilt u ook meer inzicht in mogelijke worminfecties op het bedrijf met het abonnement Tankmelk Worminfecties? Wanneer u zich vóór 1 oktober aanmeldt, krijgt u in oktober al een overzicht van eventuele longworm-, leverbot- en maagdarmworminfecties op uw bedrijf, met bijpassend advies.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.