Prostaglandine in placenta’s van verworpen biggen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Prostaglandine in placenta’s van verworpen biggen

28-7-2014: 

Sinds groepshuisvesting in 2013 verplicht is gesteld voor zeugen vanaf vier dagen na inseminatie, komen vanuit de praktijk signalen dat het aantal vroege verwerpers fors is toegenomen. Op bedrijven met stabiele weekgroepen lijkt daarbij soms sprake te zijn van groepsgewijs verwerpen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in verworpen nageboortes prostaglandine voorkomt, dat na opeten verwerpen veroorzaakt bij gevoelige groepsgenoten.

Uit onderzoek van de GD, uitgevoerd in opdracht van NVV en LTO, is gebleken dat in nageboortes van verworpen biggen inderdaad prostaglandine is aan te tonen met een ELISA-test. De variatie in de metingen is echter zeer groot, afhankelijk van hoe het weefselmateriaal is voorbewerkt. De (voorlopig) gevonden concentraties komen wel in de buurt van de hoeveelheid waarmee (ver)werpen kan worden opgewekt. Uit literatuuronderzoek is bovendien te concluderen dat opname van prostaglandine via de mond kan leiden tot biologisch actieve concentraties in het lichaam. Het is dus niet uit te sluiten dat het opeten van verworpen nageboortes kan leiden tot verwerpen. Maar met de huidige resultaten is dit nog niet bewezen. Daarom gaat de GD extra onderzoek uitvoeren om vast te stellen of het opeten van verworpen nageboortes door vroegdrachtige zeugen kan leiden tot verwerpen en of dat verband houdt met groepsgewijs opbreken in stabiele weekgroepen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.