Resultaten Ms-monitoring 2013 ten opzichte van 2005-2006

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Resultaten Ms-monitoring 2013 ten opzichte van 2005-2006

9-5-2014:  De resultaten van de M.s.-seromonitoring (bloedonderzoek) laten zien dat de M.s.- prevalentie in de Nederlandse pluimveesector in 2013, met uitzondering van de prevalentie in de (opfok) vleesvermeerderingssector en eindlegsector, gedaald is ten opzichte van de prevalentiemeting in 2005-2006. Bij de sectoren met een lage M.s.-prevalentie is het resultaat al een gevolg van inspanningen die reeds eerder gedaan zijn in het kader van de M.s.-aanpak, zonder gebruik te maken van vaccinatie. Bij de sectoren met een hoge M.s.-prevalentie dragen de monitoringsresultaten bij tot een verdere bewustwording van de aanpak van M.s.

In de (opfok) vleesvermeerderingssector wordt vanuit een marktvraag gebruik gemaakt van een levend vaccin. Echter, het gebruik van een levend vaccin interfereert met de huidige seromonitoring, waardoor de uitvoerbaarheid van de aanpak van M.s. in het gedrang komt. Ook de huidige algemene M.s.-PCR maakt het onderscheid niet. De ontwikkeling van een differentiërende M.s.-PCR heeft ertoe geleid dat de uitvoering van de aanpak van M.s. toch uitvoerbaar blijft. De ontwikkeling van deze differentiërende M.s.-PCR heeft ook geleid tot een aanpassing van de M.s.-verordening in januari 2014:
  1. De verplichte serologische monitoring is voor M.s.-gevaccineerde koppels vervangen door een verplichte monitoring met de differentiërende M.s.-PCR-test; 
  2. Gebleken is dat de M.s.-vaccinstam van het thans in Nederland geregistreerde M.s.-vaccin, spreidt van M.s.-gevaccineerde koppels naar niet gevaccineerde koppels (binnen een stal en tussen stallen). Om die reden moeten bedrijven waar koppels tegen M.s.-gevaccineerd worden, of die koppels ontvangen van een bedrijf waar tegen M.s.-gevaccineerd is, alle stallen monitoren met de differentiërende M.s.-PCR.

Resultaten M.s.-monitoring: percentage bedrijven met een of meer serologisch M.s.-positieve koppels in 2013 ten opzichte van 2005-2006 (Bron: GD)

 

 

 

 

 

 

Pluimveetype

2005-2006

2013

 

 

%

M.s.-positief

%

M.s.-positief

 

 

(Opfok) vleesfok

10

0

 

 

Opfok vleesvermeerdering

6

24A

 

 

Vleesvermeerdering

35

63B

 

 

Vleeskuikens

6

-

 

 

(Opfok) legfok

0

0

 

 

Opfok legvermeerdering

-

6C

 

 

Legvermeerdering

25

15

 

 

Opfok leghennen

69

19

 

 

Leghennen

73

70

 

 

Vleeskalkoenen

16

4

 

 

 

 

 

 

A   11 bedrijven niet M.s.-gevaccineerd, 15 bedrijven M.s.-gevaccineerd (26/110 onderzochte bedrijven = 24%)

B   109 bedrijven niet M.s.-gevaccineerd, 25 bedrijven M.s.-gevaccineerd (134/214 onderzochte bedrijven = 63%)

C   Eén koppel M.s.-positief en afgezet als eindleg koppel


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.