Salmonella: overdracht op mensen voorkomen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonella: overdracht op mensen voorkomen

7-3-2014: 

Zijn er aanwijzingen voor een salmonellabesmetting op uw rundveebedrijf? Denk er dan aan dat de salmonellabacterie ook zeer besmettelijk kan zijn voor mensen en ernstige complicaties kan veroorzaken. Het is dus belangrijk de juiste maatregelen te nemen om u en uw gezin te beschermen.

Ziekte door Salmonella bij mensen is geen uitzondering. Jaarlijks worden er tienduizenden gevallen van acute maagdarmontstekingen bij mensen toegeschreven aan een infectie met Salmonella. Bij een deel hiervan vormt rundvee de bron van de infectie.

Mensen die direct contact hebben met besmette runderen, hebben de grootste kans op het oplopen van een infectie. De besmetting wordt onder andere naar mensen overgedragen door het drinken van rauwe melk, bij het verlossen van een besmette koe of bij (indirect) contact met besmette mest. Vooral het voorkomen van infecties bij mensen met een verhoogd risico (denk aan jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een slecht werken afweersysteem) verdient alle aandacht. Daarom is het verstandig op besmette bedrijven de armen extra te beschermen bij het verlossen van runderen (in het bijzonder bij verwerpers) en de persoonlijke hygiëne te optimaliseren (regelmatig handenwassen, niet eten of roken tijdens het werk, werkkleding alleen in de stal gebruiken, enz.).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.