Eerste IBV Q1 stam in Nederland aangetoond

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerste IBV Q1 stam in Nederland aangetoond

7-2-2014: 

In december 2013 is voor het eerst in Nederland een infectieuze bronchitis -virusstam van het Q1- type aangetoond. Bij scharrelhennen uit Flevoland met productieproblemen en lusteloosheid, die naar GD werden gestuurd voor onderzoek, werd naast E. coli tevens deze voor West-Europa nieuwe IBV-stam aangetroffen. Het Q1-type IBV is voor het eerst beschreven in China en wordt al meerdere jaren ook in diverse Latijns-Amerikaanse landen en het Midden-Oosten op grote schaal gezien in koppels met luchtwegproblemen, nierproblemen en productiedalingen. In Italië is de stam inmiddels ook enkele malen aangetoond.

Eerder onderzoek door de GD wees uit dat er variatie is in de schadelijkheid van Q1-stammen voor de luchtwegen en nieren, waarbij de gemiddelde schade aanzienlijk is. Ook de mate van kruisbescherming van Massachusetts-vaccins varieerde van matig tot hoog. De mate van kruisbescherming door combinaties van Massachusetts met 793B-4/91-vaccins was hoog. De eigenschappen van de nu in Nederland aangetoonde stam zijn nog onbekend.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.