ILT: actuele stand gemelde uitbraken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ILT: actuele stand gemelde uitbraken

9-10-2013: 

In 2013 zijn er tot 4 oktober 11 uitbraken van ILT bij commercieel gehouden pluimvee gemeld bij de GD, waarvan 9 in de afgelopen 9 weken. Deze 9 uitbraken vonden plaats op bedrijven met vleeskuikens (5x), opfokleghennen (1x) en vlees(opfok)vermeerderingsdieren (3x) in het zuidoosten van Brabant en noordwesten van Limburg (zie kaartje). De gemelde klinische verschijnselen waren: ontsteking aan de ogen, ontsteking van de luchtpijp al dan niet gepaard gaande met bloed in de luchtpijp, (licht) verhoogde uitval en productiedaling.

ILT wordt veroorzaakt door een virus, dat lang buiten de kip kan overleven. De dieren scheiden het virus uit via de luchtwegen en met de mest. Via direct en indirect contact kan het virus worden overgedragen. Verspreiding via de lucht lijkt over korte afstanden mogelijk te zijn. Als een kip/kuiken eenmaal is geïnfecteerd of is gevaccineerd met ILT-virus, dan blijft dit dier levenslang drager, zonder het virus uit te scheiden. Bij omstandigheden die voor het dier stressvol zijn, kan het virus wel weer worden uitgescheiden.

Het is bekend dat wereldwijd veel uitbraken van ILT worden veroorzaakt door spreidend vaccinvirus dat een aantal keer van kip naar kip is gepasseerd. Het passeren van ILT-vaccinvirus treedt op als niet alle kippen zijn geraakt met vaccinvirus. Door passages over kippen kan het ziekteverwekkende vermogen van het vaccinvirus toenemen, wat een risico is voor koppels die niet zijn gevaccineerd tegen ILT of gevoelig zijn voor ILT (vleeskuikens).

Om kippen te beschermen tegen de gevolgen van een ILT-infectie en om het passeren van ILT-vaccinvirus over kippen te verminderen, is het van uitermate groot belang dat de vaccinatie op een goede manier wordt uitgevoerd. Wereldwijd is erkend dat ILT-vaccins het beste via oogdruppel toegediend kunnen worden. Een goed uitgevoerde oogdruppelvaccinatie biedt de hoogste zekerheid dat elk dier de juiste hoeveelheid vaccin krijgt en dat het vaccin ook aanslaat. In de praktijk zien we dat de meeste koppels één keer worden gevaccineerd. In gebieden met een hoge ILT-infectiedruk is het advies om koppels 2 keer te vaccineren. In de voorschriften van de twee in Nederland geregistreerde ILT-vaccins wordt aangegeven om elk koppel 2 keer te vaccineren. Uw dierenarts adviseert u graag over de juiste vaccinatietechniek en het vaccinatieschema dat is toegespitst op uw bedrijf. 

ILT 2013

Overzicht van in 2013 bij de GD gemelde ILT-uitbraken (bijgewerkt t/m 4 oktober 2013)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.