Stijging in het aantal meldingen van Gumboro

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Stijging in het aantal meldingen van Gumboro

21-5-2013:  Vanaf de laatste week van april tot nu (17 mei 2013) zien we een sterke stijging in het aantal meldingen van Gumboro. Op het kaartje staan de uitbraken van 2013. In april 2013 zijn 10 meldingen gedaan, te weten 9 bij vleeskuikens en 1 bij opfokleghennen (in postcodegebied 6741 werden 2 uitbraken gemeld). In de eerste helft van april werd 1 melding van Gumboro gedaan; in de tweede helft 9 waarvan 7 in de laatste week van april. Vanaf 1 mei zijn er 12 uitbraken gemeld (2 bij opfokleg, 1 bij hobbydieren en 9 bij vleeskuikens). De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval, met bij sectie afwijkende bursa’s en eventueel bloedingen in de spieren. 

 

Wij adviseren pluimveehouders alert te zijn op uitbraken in de buurt en het toelaten van vangploegen op het bedrijf. Het Gumboro-virus is een zeer besmettelijk virus, dat vooral via mest wordt overgedragen. Wij vragen dierenartsen om uitbraken van Gumboro te blijven melden bij de GD, ook al wordt de grens voor wat betreft het melden van uitval niet overschreden, zodat we elkaar (en de veehouders) op de hoogte kunnen houden van de situatie met betrekking tot Gumboro.

Op deze pagina kunt u terecht voor meer informatie over de ziekte van Gumboro.

gumboro 21mei

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.