Stand van zaken BVD type 2 (02/04)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Stand van zaken BVD type 2 (02/04)

2-4-2013: 

02/04/2013: Twee weken geleden is op een Nederlands vleeskalverbedrijf een besmetting met BVD type 2 bevestigd. Uit de sequentieanalyse die de GD heeft laten uitvoeren bleek dat er grote overeenkomst is met het BVD type 2 dat sinds enige tijd op enkele Duitse bedrijven voor problemen zorgt. Na die tijd is er van nog twee vleeskalverbedrijven met klinische klachten die sterk lijken op een BVD type 2 infectie, materiaal in onderzoek voor nadere typering van het virus. Deze week verwachten wij hiervan de uitslagen. Ook op deze bedrijven zijn kalveren uit Duitsland aangevoerd.

Naast deze drie bedrijven is er op dit moment nog één bedrijf klinisch verdacht. Ook op dit vleeskalverbedrijf zijn dieren uit Duitsland aangevoerd. Nog één ander vleeskalverbedrijf met klinische problemen is in onderzoek. Gezien de kliniek wordt hier geen type 2 verwacht. Er zijn de afgelopen dagen geen meldingen binnen gekomen waarbij de klinische verschijnselen wijzen op een verdenking BVD type 2.

Er zijn tot op heden geen aanwijzingen voor spreiding buiten bovenvermelde bedrijven. Betrokken veehouders en dierenartsen worden geïnformeerd en geadviseerd over de te nemen maatregelen.
Alertheid ten aanzien van besmettingen blijft geboden. Neem bij twijfel zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts.

 

Voor meer informatie over BVD kunt u op deze pagina terecht.

 

Veelgestelde vragen over BVD type 2

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.