Uitstrijkjes inzenden voor cytologisch onderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitstrijkjes inzenden voor cytologisch onderzoek

25-1-2013: 

Het maken van goede uitstrijkjes van dunne naald (aspiratie) biopten voor cytologisch onderzoek is niet altijd eenvoudig. Om de kans op een representatieve celopbrengst en een sensitieve, specifieke cytologische diagnose zo groot mogelijk te maken, is het bij de GD mogelijk om een onbeperkt aantal uitstrijkjes van een proces in te sturen, zonder dat hier extra kosten aan zijn verbonden.

Van de ingestuurde uitstrijkjes worden er in eerste instantie 4 tot 6 gebruikt. Komt hier geen diagnose uit, dan worden, zonder extra kosten, ook de overige uitstrijkjes gekleurd en beoordeeld. Het kan voorkomen dat er dan toch nog onvoldoende celmateriaal aanwezig is om tot een diagnose te komen. In dit geval is het mogelijk om kosteloos opnieuw uitstrijkjes in te sturen. Mocht het zo zijn dat zelfs de tweede inzending geen diagnose oplevert, dan moeten we concluderen dat de cellen in het proces zich slecht laten aspireren. Dit kan het geval zijn bij lipomen, complexe/gemengde mammatumoren en mesenchymale tumoren waarin een rigide tumormatrix gevormd wordt.

In geval van een lymfeknoopvergroting ten gevolge van een lymfoproliferatieve aandoening, waarbij lymfoom tot de klinische differentieel diagnostiek behoort, is het mogelijk om uitstrijkjes van vergrote lymfeknopen zowel cytologisch als immunocytologisch te laten onderzoeken.

Met behulp van cytologisch onderzoek door middel van een May Grünwald Giemsa-kleuring kan een reactieve lymfeknoop onderscheiden worden van een lymfoom. In geval van een lymfoom is het mogelijk om met aanvullend immunocytologisch onderzoek op uitstrijkjes vast te stellen of het een T-cel lymfoom of een B-cel lymfoom betreft. Voor een volledig cytologisch en immunocytologisch onderzoek van een dergelijke lymfeknoop zijn vijf uitstrijkjes van goede kwaliteit per lymfeknoop nodig.

Tenslotte moet nog worden opgemerkt dat een indolent lymfoom (verschillende folliculaire B-cel lymfomen en het T-zone lymfoom) moeilijk te ontdekken is door middel van cytologisch onderzoek. Bij verdenking op deze lymfoomvormen is het advies om histopathologisch onderzoek te laten verrichten.

Kwalitatief goede biopten vormen de basis voor een juiste diagnostiek. De GD heeft daarom, in samenwerking met het Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen, een korte instructievideo gemaakt voor het nemen van dunne naald (aspiratie)biopten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.