10 jaar monitoring: ‘samenwerking is de sleutel tot succes’

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

10 jaar monitoring: ‘samenwerking is de sleutel tot succes’

30-11-2012: 

Overheid, bedrijfsleven, detailhandel, humane- en diergezondheidszorg; allemaal zijn ze ervan overtuigd dat de diergezondheidsmonitoring onmisbaar is voor Nederland, zo bleek tijdens het symposium  ‘Samen voor gezondheid’. 10 jaar diergezondheidsmonitoring heeft een bewaking van de voedselveiligheid en bescherming van de volks- en diergezondheid opgeleverd. Bovendien is het belangrijk voor het afgeven van exportgaranties en het verbeteren van het bedrijfseconomisch rendement, zo onderstrepen deskundigen uit verschillende disciplines.

Met 16,7 miljoen mensen en 100 miljoen dieren is Nederland misschien wel het dichtstbevolkte land van de wereld. ”Reden genoeg voor een goed opgezette diergezondheidsmonitoring”, vertelde Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer bij het ministerie van Economische Zaken, tijdens het symposium. “Met de GD als spin in het web hebben we één organisatie die haar tentakels door heel Nederland heeft, gespecialiseerde deskundigen heeft en prima kan samenwerken.”

En juist deze samenwerking is de sleutel van het succes. Gezond vee levert gezond voedsel en daarmee gezonde mensen, zo viel er tijdens verschillende videoboodschappen van onder andere VION, FrieslandCampina, GGD, PVE en zelfs van een dierenarts uit Schotland te beluisteren. “Ik wou dat we in het Verenigd Koninkrijk zo'n monitoring hadden.”

Anton Pijpers, decaan aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderstreepte het belang van de private en publiekrechtelijke aanpak. “Dat het bedrijfsleven en de overheid samenwerken in de monitoring is uniek en effectief, ze hebben tenslotte parallel lopende belangen.” 

Vroeg opsporen, snel handelen
Ook de samenwerking tussen de veterinaire en humane gezondheidszorg is de afgelopen 10 jaar sterker geworden, vertelde Roel Coutinho, directeur bij het RIVM. “Dat is ook nodig. In één dag kunnen we de hele wereld rondreizen en de landbouw wordt intensiever. Vroeg opsporen is heel belangrijk om snel te kunnen handelen.” Voorbeelden als MRSA, tijgermuggen uit Azië en Q-koorts noemde hij belangrijke leerprocessen. “We zijn opener naar elkaar geworden en hebben met het Signaleringsoverleg zoönosen een goede structuur gevonden om snel te kunnen overleggen, handelen en communiceren.”

Blindelings vertrouwen
Ook vanuit de retail wordt het werk binnen de diergezondheidsmonitoring geroemd. Simone Hertzberger van Ahold gaf aan dat productveiligheid het allerhoogste risico vormt voor haar organisatie. “Een staking of 5 dagen sneeuw staat in geen verhouding met de discussie over voedselveiligheid van het product. Consumenten moeten blindelings kunnen vertrouwen op hun aankopen.” Om antwoord te geven op de vraag “ is het veilig om te eten?“ is de monitoring van groot belang, zo gaf Hertzberger aan. “We varen blind op alles wat u doet, nu en in de toekomst.”

Valt er dan niets te verbeteren na 10 jaar diergezondheidsmonitoring? Jawel, zo zei Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid LTO Nederland. “Ik pleit voor een diergezondheidsmonitoring over landsgrenzen heen. Dierziekten stoppen niet bij de grens. Wanneer onze buurlanden ook zo'n diergezondheidsmonitoring hebben, werkt het streven naar gezonde dieren, gezond voedsel en gezonde mensen nog beter.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.