Tips over kalk strooien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tips over kalk strooien

16-8-2012: 

Juli en augustus zijn risicomaanden voor het celgetal. Oplopende temperaturen en een hoge luchtvochtigheid maken de kans op infecties groter. Bovendien zorgt hittestress voor een verminderde weerstand. Onder andere het strooien van kalk in de boxen helpt mastitis en een hoog celgetal te voorkomen. Het advies is eens per twee dagen te strooien, maar mocht de boxbedekking echt vochtig zijn dan is één keer per dag strooien aan te raden. Kijk wel uit dat u niet teveel kalk strooit.

Spenen mogen na het kalk strooien niet wit zijn. Dan gebruikt u teveel en dat is behalve kostbaar, ook niet bevorderlijk voor de speenkwaliteit. De spenen worden te schraal en ruw. Overigens is niet elke kalk geschikt voor de kwetsbare uier en spenen. Het beste is krijt (calciumsulfaat), landbouwkalk (calciumcarbonaat) of gebluste kalk (calciumhydroxide) te gebruiken. Vooral ongebluste kalk, calciumoxide, kan in contact met water etsende brandwonden aan de huid van de spenen geven en daardoor worden de problemen alleen maar groter. Boxstrooimiddelen zijn veelal gemaakt op basis van calciumcarbonaat waaraan extra middelen zijn toegevoegd om bacteriën te doden. Het advies voor dagelijks gebruik varieert. Dit hangt ook af van de hoeveelheid strooisel. Een handje per ligplaats is meestal voldoende. De spenen mogen in elk geval niet wit zijn van de kalk.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.