Blauwalgen en andere giftige micro-organismen in het water

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blauwalgen en andere giftige micro-organismen in het water

13-8-2012: 

Het is weer blauwalg-weer! Warm water (meer dan 20 °C), zonlicht en voldoende mineralen (fosfaat en stikstof) zorgen ervoor dat blauwwier, blauwalg of hoe het ook genoemd wordt, in het water gaat groeien. Blauwalgen zijn eigenlijk cyanobacteriën. Daarnaast werd recentelijk in Zeeland ook de dinoflagellaat Alexandrium ostenfeldii aangetroffen. Al deze organismen hebben met elkaar gemeen dat ze toxinen produceren: neurotoxinen, levertoxinen, niertoxinen of huidtoxinen. Zodra blauwalgen (meestal zijn de groen, soms rood of geel) worden aangetroffen, is het beter om niet meer gebruik te maken van het water: niet als drinkwater, maar ook niet als water om te spoelen.
De effecten van deze toxinen zijn: hersen- of zenuwverschijnselen, leverschade, nierschade of huidklachten. Soms komen ook combinaties voor waardoor meerdere effecten zijn te zien.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.