FIT-bijeenkomst

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Wat doen vitamines in de koe (tijdens de droogstand)?

Melkveehouders en hun adviseurs worden zich meer bewust van het belang van een optimale mineralenvoorziening bij rundvee. Naast mineralen zijn vitaminen erg belangrijk voor een goede weerstand van de dieren. Veterinair toxicoloog Guillaume Counotte of rundveedierenarts Ryan van Egmond zullen in hun verhaal ingaan op de rol van vitamines in de koe. In het bijzonder zullen twee vitamines worden uitgelicht: vitamine E en betacaroteen.
Vitamine E en betacaroteen zijn antioxidanten die van groot belang zijn voor het neutraliseren van vrije radicalen om celschade te voorkomen. Met name daarom is een optimale vitaminevoorziening in de droogstand, doordat de dieren dan vaker zijn opgestald, een belangrijk punt van aandacht. Een te lage vitaminevoorziening tijdens de droogstand kan leiden tot diergezondheidsproblemen bij melkkoeien. Denk aan retentio secundinarum, endometritis, vroegembryonale sterfte en meer klinische mastitis na afkalven. Een innovatief bloedonderzoek van GD zal vanaf deze zomer de mogelijkheid bieden inzicht te krijgen in de vitaminevoorziening van zowel vitamine E als betacaroteen (voorloper van vitamine A).

  Veterinair toxicoloog Guillaume Counotte

 Rundveedierenarts Ryan van Egmond

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.