Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...
rundvee

Slachterijen

Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is leverancier van gegevens voor slachthuizen in Nederland. De gegevens worden door GD bij diverse bronnen ingewonnen en op maat geleverd aan slachthuizen. Voor de volgende gegevens kunnen slachthuizen bij GD terecht:
 • I&R gegevens rund, varken, schaap en geit
 • Blokkades rund (vlaggen)
 • VKI rund, schaap en geit
 • Cowtrack  
 • BSE bemonsteren
 • SKV (witvlees)

I&R gegevens en meldingen uitwisselen met ReactIR

ReactIR wordt gebruikt door het merendeel van de runder-, varkens-, schapen- en geitenslachterijen en zelfslachtende slagers in Nederland. Hier kunt u op een eenvoudige en doeltreffende manier de zaken voor u bedrijf mee regelen. U kunt als slachthuis de opvraag van I&R gegevens en meldingen via GD laten verlopen. De gegevens worden door GD rechtstreeks uitgewisseld met het I&R systeem van het RVO en kunnen in het slachthuis op elk moment worden opgevraagd via het softwareprogramma ReactIR. Van dit programma zijn een Webbased versie ReactIR en een gateway versie U online beschikbaar. Beide versies halen gegevens op voor het bedrijfsmanagementsysteem. Voor kleine slachthuizen bestaat daarnaast de mogelijkheid om I&R-meldingen telefonisch te doen via een voice respons systeem.

Via de module ‘Varkens’ in ReactIR kunt u aanvoer, import, dood en afvoer melden en een slachtmelding worden ingetrokken. Per melding kan informatie worden ingegeven zoals: diersoort, aantal dieren, aanvoerdatum, transportnummer, herkomst UBN en opmerking. Van de geselecteerde meldingen kan een rapport worden geprint (lijst).

Monstername slachtlijn

In het belang van monitoring diergezondheid heeft GD voor het ministerie van Economische Zaken samen met slachthuizen het bemonsteren aan de slachtlijn ingericht. Bij een groot deel van de slachthuizen wordt de slachtlijnbemonstering ook ingezet voor de particuliere diergezondheidsprogramma’s van GD.

Aanlevering gegevens en monstername Leptospirose en IBR programma

GD wil veehouders die meedoen aan het Leptospirose- en/of IBR-programma voor niet-melkleverend rundvee de mogelijkheid bieden de bloedmonsters aan de slachtlijn te laten nemen. Bloedtappen op het bedrijf kan dan vervallen. Slachterijen die meewerken aan het programma, krijgen van GD op tijd de gegevens aangeleverd van de te bemonsteren runderen. Dit gebeurt online, gelijktijdig met de I&R gegevens.

Slachterijmedewerkers krijgen duidelijke instructies van GD over de werkwijze, zoals geplastificeerde instructiekaarten die in de slachterij kunnen worden opgehangen. De monsters kunnen naar eigen voorkeur worden genomen door medewerkers van de slachterij zelf of door medewerkers van het KDS. Slachterijen die al ervaring opdeden met de methode beoordelen bloedafname aan de slachtlijn als een extra service voor de toeleverende veehouders. De werkzaamheden blijken logistiek gemakkelijk inpasbaar.

Materialen bestellen

Slachthuizen die deelnemen aan de slachtlijnbemonstering kunnen kosteloos verpakkingsmateriaal en bloedbuizen bestellen. Hiervoor kunt u terecht op de GD Webshop. Om te kunnen bestellen, dient u eerst in te loggen. Als u nog geen account heeft, kunt u dat kosteloos aanvragen. Heeft u al een account voor GD, maar kunt u daarmee nog niet inloggen op de GD Webshop, neem dan contact op met onze administratie (0900-1770).

Contact 

Wilt u gebruik gaan maken van ReactIR neem dan contact op met 0900-1770 of meld u hier aan. Wilt u per e-mail op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen op ReactIR? Meldt u zich dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief.

Z login aanvragen

Heeft u nog geen Z login of bent u uw wachtwoord of gebruikersnaam vergeten? Vraag uw Z login dan hier aan. U vult enkele gegevens in en ontvangt vervolgens uw Z login direct per e-mail.

" ReactIR is gewoon helemaal van deze tijd, ik heb geen papieren rompslomp meer en ben altijd up-to date. Zo houd ik meer tijd over voor andere zaken. Dat noem ik win-win. Ik raad ReactIR iedereen aan. "
Henk Jansen
Henk Jansen, eigenaar van slachterij Jansen in Lieren Lees verder