Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...
Diarreepakket BIG

Alle ziekteverwekkers in één keer in beeld

Pakket Diarree BIG

Een goede start is voor biggen van groot belang om gezond op te groeien. Diarree bij biggen in het kraamhok veroorzaakt darmschade, vochtverlies en verminderde groei met als gevolg een lager speengewicht. Weet u waardoor biggen uw diarree hebben? Het Pakket Diarree BIG brengt in één keer mogelijke ziekteverwekkers in beeld.

Gezonde start

Op ongeveer twintig procent van de zeugenbedrijven komt geregeld diarree in het kraamhok voor. Diarree bij biggen komt daarom vaak voor. Samen met uw dierenarts werkt u aan een gezonde start van de biggen op uw bedrijf. In de kraamperiode veroorzaakt diarree een hogere uitval. Niet alleen doordat de darm beschadigd is door de ziekteverwekker, maar ook door vochtverlies.

Snel weten hoe het zit

Het is belangrijk om te weten waardoor diarree bij zuigende biggen ontstaat, zodat u als varkenshouder preventieve maatregelen kan nemen. Diarree in het kraamhok wordt meestal veroorzaakt door een infectie met E. coli of Clostridium, eventueel gecombineerd met een rotavirus, maar er zijn ook andere verwekkers. Er is bij diarree niet altijd een ziekteprobleem aan te wijzen. 

Soms is het biggennest te koud of is de darmflora verstoord door antibioticagebruik. Het is daarom verstandig om bij de diagnostiek van diarree bij zuigende biggen niet alleen te focussen op infectieuze oorzaken. 

De voordelen op een rij

  • compleet overzicht 
  • veroorzakers van diarree bij biggen in één pakket 
  • eenvoudig mestmonster afnemen met de ESwab

Krijg zekerheid over de oorzaak van diarree bij biggen in het kraamhok en vraag bij uw dierenarts het Pakket Diarree BIG aan. 

Download de flyer

Vraag het een dierenarts

   
Varkensdierenarts Tom Duinhof is GD-deskundige op het gebied van diarree bij biggen. Regelmatig beantwoordt hij vragen uit de praktijk.

De vraag van deze maand: Wat is het risico van diarree bij biggen?
Lees het antwoord