Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Reportage: Pluimveehouder Erik Weel

Pluimveehouder Erik Weel runt met zijn broer een vleeskuikenbedrijf in Middenmeer. In twee patiostallen hebben ze een capaciteit voor maximaal 365.000 kuikens. Ze streven naar een zo optimaal mogelijk resultaat, met zo min mogelijk diergezondheidsproblemen. “We wilden wel eens weten hoe goed onze schoonmaak en desinfectie na iedere ronde is gelukt, want dat zie je niet met het blote oog.”

 
5504

Hoewel Erik als kind niet per se de droom had om, net als zijn vader, de pluimveewereld in te gaan, ging het leven toch zo dat hij erin rolde. Ze namen in 2005 een bedrijf over, met pluimveehouderij en akkerbouw. “Mijn broer zocht een akkerbouwbedrijf en er zat een deel pluimvee bij. Dat ben ik toen met mijn vader gaan doen. Ik ben ingewerkt door de vorige eigenaar en heb het me verder zelf eigen gemaakt, onder meer door veel te sparren met de dierenarts en voerleverancier.”

Sinds 2015 zit het bedrijf van de broers op de huidige plek. Zijn broer houdt zich bezig met de akkerbouwtak, Erik met het pluimvee. Hun vader werkt op de achtergrond nog mee met administratieve klusjes “Ik kom net bij hem vandaan, we hebben wat zaken doorgenomen. Hij heeft nog altijd veel interesse in het bedrijf”, lacht Erik.

Reinigen patiostal ingewikkeld

Na iedere ronde wordt de stal goed bezemschoon gemaakt en komen gecertificeerde5504 bedrijven de stal inzepen, spoelen en ontsmetten. In de basis wordt dat al jaren op dezelfde manier gedaan. Erik: “Je gebruikt wel eens andere zeep, meer of minder water. Je wilt een ronde altijd optimaliseren. Maar het loopt niet altijd vanzelf. Soms heb je een mindere ronde en haal je geen optimale resultaten. Dan zijn de dieren niet voldoende gegroeid of loop je tegen andere problemen aan. Is het klimaat wel optimaal, is het rantsoen goed, is de stal schoon? Allemaal vragen waar je dan antwoord op wilt hebben. Wat kun je veranderen voor optimalisatie, wat is zinvol om aan te passen ook op financieel gebied?”

5504

Erik vroeg GD om hulp en ging om de tafel zitten met Sjaak de Wit. Er werd in kaart gebracht welke vaccinaties er worden gegeven en of die zijn aangeslagen. “Sjaak kwam met de vraag of het probleem niet eerder in de ronde kon zitten. Dat er iets in de stal blijft hangen na een vorige ronde en het schoonmaken en desinfecteren wellicht van invloed is. Dat vroeg ik me ook af, een patiostal reinigen is best ingewikkeld.”

“Hoe schoon ben je de nieuwe ronde eigenlijk gestart?”

 

Aan de slag met de VIR-check

Om antwoord te krijgen op de vraag of de schoonmaak en desinfectie van de stal goed is gelukt, besloot Erik de VIR-check uit te voeren. “Door deze test te doen weet je hoe de kuikens er na een week voor staan. Je komt erachter hoe het staat met de virusdruk in kuikens op een week leeftijd. Hoe schoon ben je gestart. Hebben ze dan mogelijk al iets opgelopen? Dan komt dat waarschijnlijk uit de vorige ronde, omdat er iets in de stal is blijven hangen en je dat hebt meegenomen naar de volgende ronde.'' Hij ziet de VIR-check als een tussentijdse meter, zodat je een indruk krijgt hoe de kuikens ervoor staan. En als instrument om verder te optimaliseren. De uitslag van de stal was goed, de stallen zaten in het groene deel van de VIR-checkmeter. “Het is goed om dat te weten en een mooie bevestiging dat je viraal dus goed schoon kunt maken. Je kunt dit dan uitsluiten als veroorzaker van problemen bij een mindere ronde. En het neemt de twijfel weg over de vraag of je stal goed schoon is. De VIR-check is een betaalbaar middel om hierachter te komen. Je hebt een beperkt budget en kunt maar bepaalde keuzes maken in de optimalisatie. De oplossing bleek bij ons toch in vaccineren te zitten. Nu kunnen we weer verder puzzelen. We willen een zo hoog mogelijk rendement, met zoveel mogelijk gezonde dieren. Je blijft daar altijd mee bezig.”

“Je hart moet echt bij de pluimveesector liggen, anders moet je dit niet doen” 

 

3032

Pluimveehouderij altijd in beweging

Saai wordt het werken in de pluimveehouderij niet, vertelt Erik. Er komen altijd nieuwe inzichten en uitdagingen tevoorschijn. “Ieder bedrijf is anders en wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Ook de genetica speelt een rol, kuikens veranderen. Ik vind het erg interessant om te kijk

en hoe je het proces nog kunt verbeteren. Diergezondheid en je eigen gezondheid zijn de basis voor plezierig leven en werken. We willen de kuikens zo gezond mogelijk houden met optimale resultaten en de inzet van medicatie zoveel als mogelijk voorkomen. Die combinatie, dat vind ik mooi.”

Erik is ook nog eigenaar van een bioscoop en zijn broer heeft nog akkerbouw. Zich vervelen doen ze niet. “We zijn nog jongen actief, dus ik hoop dat we nog lang met plezier in de pluimveesector kunnen werken. Of de opvolging al klaarstaat? Nee, de kinderen van mijn broer zijn nog te jong en we schuiven niets in hun schoenen. Ze moeten zelf kiezen. Je hart moet er echt liggen, anders moet je dit niet doen. En ik had vooraf ook nooit gedacht dit te gaan doen, dus wie weet.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.