Hoeveel wormen zagen we in 2023?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoeveel wormen zagen we in 2023?

30-11-2023: 

Voor het abonnement Worminfecties Tankmelk zijn in augustus en oktober tankmelkmonsters onderzocht op antistoffen tegen maagdarmwormen en longworm. In oktober vond dit onderzoek nogmaals plaats, maar nu werden de tankmelkmonsters ook onderzocht op antistoffen tegen leverbot. De anonieme uitslagen van deze onderzoeken hebben we geanalyseerd. Wat leert dit over het weideseizoen van 2023? 

De percentages bedrijven met veel antistoffen tegen longworm en tegen leverbot waren lager dan 10 procent. Ongeveer een derde van de bedrijven had veel of zeer veel antistoffen tegen maagdarmwormen. Voor longworm en maagdarmwormen gold dit voor zowel augustus als oktober. Deze percentages waren net als de vorige vier jaar relatief laag ten opzichte van eerdere jaren. 

Voor maagdarmwormen en leverbot zagen we zoals verwacht op basis van eerdere resultaten relatief veel positieve uitslagen in het westen van het land. We zagen daar ook relatief vaak veel longwormantistoffen. 

Wat kun je met de uitslag?

Leverbotantistoffen kunnen meer dan een jaar aanwezig blijven. Een positieve tankmelkuitslag heeft daarom vooral waarde als vorig jaar geen of weinig leverbotantistoffen waren gevonden. De uitslag voor longworm- en maagdarmwormantistoffen geeft informatie over de weerstandsopbouw bij het jongvee en de besmettingsdruk bij melkkoeien het afgelopen weideseizoen. Aan de hand van de tankmelkuitslagen kun je je weide- en wormmanagement bij het jongvee zo nodig bijstellen. Doordat in 2023 meer neerslag viel dan de vorige jaren konden larven mogelijk meer uit de mest worden gespoeld, waardoor het jongvee op het weiland meer kans kreeg om besmet te raken en weerstand op te bouwen. 

Meer over Worminfecties Tankmelk

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.