Blauwtongvirus nu ook bij schapen in Overijssel, herders en veehouders houden hart vast

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blauwtongvirus nu ook bij schapen in Overijssel, herders en veehouders houden hart vast

2-10-2023: 

Het blauwtongvirus dat momenteel veel schapen ziek maakt is aangetoond op twee bedrijven in Overijssel. In Holten en Paasloo zijn dieren besmet. Schaapsherders en veehouders maken zich ondertussen grote zorgen over het oprukkende virus.

Blauwtong is een dierziekte die sinds 2009 niet meer is voorgekomen in Nederland. Het wordt verspreid via knutten, dat zijn kleine muggen. De ziekte is niet overdraagbaar van dier op dier of van dier op mens. Het komt voornamelijk voor bij schapen en runderen, maar ook andere herkauwers zoals kamelen of herten kunnen het krijgen. Vooral bij schapen lijkt het virus zeer heftig toe te slaan en van de zieke dieren overlijden er veel. Koeien die zijn besmet, lijken er minder last van te hebben, maar kunnen ook ziek worden. Als koeien besmet zijn, kan via knutten de ziekte weer verder worden verspreid.

Schaapsherder Marianne Gaspersz beheert met haar kudde schapen het Deventer groen. Ze is alert op ziekteverschijnselen bij haar dieren. "Deze ziekte is zo'n lijdensweg voor een dier. Dat wil je niet, maar het is gewoon niet te voorkomen. Je hoopt dat zo min mogelijk schapen ziek worden of uiteindelijk dood gaan, maar het gaat wel hard deze verspreiding."

René van den Brom is dierenarts en werkt bij GD. Hij is deskundig op het gebied van kleine herkauwers en blauwtong. "We weten niet waarom er nu na al die jaren blauwtong in Nederland is uitgebroken. We waren vrij van blauwtong. Dit type virus is eerder alleen op Sardinië en Sicilië gevonden. We weten dat het ook in Israël, Tunesië en een aantal andere Afrikaanse landen rondwaart of rondwaarde. Maar hoe het nu hier komt, weten we niet en is ook moeilijk te achterhalen. Dit virus is anders dan wat wij eerder in Nederland hadden en dus is er geen vaccin in Europa. Op korte termijn kunnen wij de dieren niet vaccineren." Bekijk de video van RTV Oost met het interview

 

Meer informatie in dossier blauwtong

In het dossier bundelen we alle relevante informatie over de dierziekte. Het dossier wordt telkens bijgewerkt met de laatste informatie en bevat links naar belangrijke informatie zoals het behandeladvies voor runderen en schapen, de kamerbrieven en veelgestelde vragen.

Dossier blauwtong

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.