IBR-virusdiagnostiek in relatie tot blauwtong

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

IBR-virusdiagnostiek in relatie tot blauwtong

18-10-2023:  Tijdens de huidige blauwtonguitbraak moet een uitbraak van IBR zo snel mogelijk worden opgespoord om verdere verspreiding (met name tussen bedrijven, maar ook binnen het bedrijf) te voorkomen. Stuur daarom bij vermoedens van IBR altijd een monster in. Voor bedrijven met IBR-status ‘vrij’ of ‘onverdacht’ is dit zelfs verplicht.

Blauwtong: zelfde verschijnselen

De klinische symptomen die nu gezien worden bij blauwtonginfecties hebben overeenkomsten met het klinisch beeld van IBR. Het is dus erg belangrijk om scherp te blijven bij het doen van diagnostiek, helemaal in gevallen waar blauwtong niet wordt aangetoond. Laat de dierenarts daartoe neusswabs nemen en deze naar GD sturen voor IBR-virusonderzoek. De uitslag volgt meestal binnen één werkdag. Overigens is het ook goed voor te stellen dat een blauwtonginfectie de kans op reactivatie bij IBR-besmette runderen vergroot, dus dat er op niet-vrije bedrijven viruscirculatie optreedt na een blauwtonginfectie.

Verplichting op vrije en onverdachte bedrijven 

Op IBR-vrije of IBR-onverdachte bedrijven met klinische verschijnselen van IBR schrijven de protocollen voor om neusswabs te onderzoeken. Maar ook op vaccinerende bedrijven of vleesveebedrijven zonder status is het belangrijk om tot een diagnose te komen. 

Blijf alert en stuur monsters in bij vermoedens van de ziekte!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.