Zet de puntjes op de i in de transitieperiode

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zet de puntjes op de i in de transitieperiode

29-8-2023: 

De transitieperiode is een cruciale fase voor de koe. Er gebeurt veel in korte tijd. De koe kalft af, moet haar lactatie opstarten en wisselt ondertussen van diergroep en rantsoen. Wanneer dit niet optimaal verloopt kunnen problemen, zoals melkziekte, zich voordoen

De meeste problemen die zich voordoen na afkalven worden veroorzaakt doordat de koe niet in staat is de hoeveelheid energie op te nemen die eigenlijk wordt gevraagd voor de melkproductie. Hierdoor treedt een zogenaamde negatieve energiebalans op. In de transitieperiode de puntjes op de i zetten loont. De verse koeiencheck helpt je hierbij. 

Inzicht in de metabole status
De Verse Koeiencheck bevat een combinatie van bepalingen in serum voor verse koeien in de eerste weken na het afkalven. Hiermee krijgt je in beeld wat de metabole status is van uw koeien. Met de uitslag wordt inzicht verkregen in de negatieve energiebalans (NEFA), het optreden van ketose (BHBZ), de eiwitvoorziening (ureum), de mineralenhuishouding (calcium, magnesium en fosfor) en het optreden van spierschade (CK).

Het advies is om minimaal een groep van vier tot vijf dieren te bemonsteren die representatief zijn voor het probleem dat je wilt onderzoeken. Met de Verse Koeiencheck kun je zelf bepalen welke dieren je wilt bemonsteren. Zijn er veel problemen met melkziekte, dan is het nuttig om een groep oudere kalfskoeien heel kort na het afkalven te onderzoeken om vast te stellen of er sprake is van een verhoogd optreden van (subklinische) melkziekte. Maar zijn er vermoedens dat de koeien na het afkalven niet goed uit de negatieve energiebalans komen, is het waardevol dieren te bemonsteren op twee tot drie weken na het afkalven. Er is voor de Verse Koeiencheck dus niet één generiek advies te geven over welke dieren moeten worden bemonsterd.

Uitslag bespreken met dierenarts / veevoeradviseur
De uitslagen kun je samen met je dierenarts en of veevoeradviseur bespreken. Gebruik de uitslagen altijd samen met andere beschikbare informatie zoals  het voorkomen van  klinische problemen bij de verse koeien, informatie over het rantsoen in de transitieperiode en gegevens van de melkproductie en melksamenstelling van de dieren. Houdt ook rekening met het aantal lactatiedagen op het moment van monstername. 

Houdt aandacht voor de droogstand
Gezondheidsproblemen bij de verse koeien zijn vaak terug te voeren op een droogstand die niet optimaal is verlopen. Bij afwijkende uitslagen van de Verse Koeiencheck is het daarom nuttig om ook de gezondheid van de droogstaande koeien te laten onderzoeken met behulp van de Droogstandscheck. Door de Verse Koeiencheck te combineren met de Droogstandscheck kan zo een breder beeld worden verkregen van de metabole status van de koeien in de transitieperiode en de mogelijke oorzaak van gezondheidsproblemen bij de verse koeien.

Meer informatie over de Verse Koeiencheck

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.