Verklein de kans op uierontsteking bij je koeien met deze praktische tips

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verklein de kans op uierontsteking bij je koeien met deze praktische tips

4-7-2023: 

Als veehouder speel jij een belangrijke rol bij het voorkomen van uierontsteking bij je koeien. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige hygiënemaatregelen die een grote positieve impact kunnen hebben. Als je aanwijzingen hebt dat de infectiedruk in de omgeving van je koeien hoog is, kun je snel resultaten behalen door deze punten in acht te nemen:

  1. Houd de hygiëne in de gaten: Zorg voor schone, droge en goed ingestrooide ligplaatsen, inclusief de afkalfruimte. Zorg ook voor schone looppaden, een juiste mestconsistentie en houd het uierhaar kort en staarten geschoren.
  2. Melk schone spenen: Behandel elke koe afzonderlijk met een aparte doek. Gebruik desinfectiedoekjes om de uier gemakkelijker schoon te maken, of ga voordippen en behandel ze daarna met een droge doek.
  3. Kies de juiste speendesinfectie: Dip of spray de spenen na het melken met een desinfectiemiddel om de speenhuid te reinigen en het binnendringen van ziektekiemen te verminderen. Bij omgevings-gerelateerde mastitisverwekkers is het raadzaam om te kiezen voor een barrièremiddel. Deze vormt een beschermende "filmlaag" rondom de speen, waardoor de koe ook tussen het melken door beschermd blijft.

Met deze praktische tips kun je de kans op uierontsteking bij je koeien aanzienlijk verkleinen. Wil je meer informatie over de infectiedruk? Bezoek dan deze pagina. 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.