Aanpak infectieuze klauwaandoeningen in de zomer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aanpak infectieuze klauwaandoeningen in de zomer

4-7-2023: 

De aanpak van infectieuze klauwaandoeningen is in de zomer vooral gericht op de preventie van de ziekte van Mortelaro of digitale dermatitis (DD) en tussenklauwontsteking. Over het algemeen is alles wat bijdraagt aan de hygiëne van de ondervoet, resulteert in meer ligtijd, of beiden, goed.

Hoewel weidegang een gunstige factor is bij het beheersen van DD, geldt dit vooral voor koeien die dag en nacht op de wei lopen. De meeste melkkoeien lopen in de zomer maximaal 8 uur per dag in de wei. Dit betekent dat ze nog 16 uur per dag binnen zijn, wat resulteert in een verhoogde kans op infectie in de stal. Hoge (stal)temperaturen en luchtvochtigheid leidden immers tot meer bacteriegroei. Daarom is het belangrijk om ook in de zomer de klauwen minstens zo vaak als in de winter te desinfecteren. Voorkom overbezetting en zorg voor schone en droge looppaden en ligboxen, vooral op plaatsen met druk koeverkeer zoals het krachtvoerstation, de waterbakken en toegang tot de weide. Zorg ook voor de juiste boxmaten, zo bevuilen koeien de boxen minder.

Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:

  • dieren met DD direct behandelen: de beste resultaten worden verkregen bij een grondig wondtoilet en het gebruik van een lokaal product onder verband;
  • onderhoudsbekappingen bijhouden;
  • dieren met herhaalde letsels die slecht reageren op de behandeling afvoeren;
  • het reinigen en ontsmetten van de roostervloeren met daarvoor geschikte middelen, zoals Kiemkill of Megades van de The Schippers Group, P3-Incidin O5 van Ecolab of Intra Multi-Des GA van Intracare (niet met formaline!) en de vloer daarna goed laten drogen. 

Tenslotte is het advies om speciaal in deze periode bij een verhoging van het celgetal overmatig gebruik van kalk te voorkomen, want dat is ongunstig voor het optreden van DD. Gebruik ook bij voorkeur een desinfectans in de ligboxen met een lage of een neutrale pH.

Meer over klauwgezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.