Effectiviteit ILT-vaccins onderzocht bij vleeskuikens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Effectiviteit ILT-vaccins onderzocht bij vleeskuikens

20-4-2021: 

Infectieuze laryngotracheitis (ILT) is een besmettelijke en schadelijke luchtwegaandoening bij kippen. Vaccinatie is een belangrijk middel om het aantal uitbraken te beperken. Daarom is het in Nederland gebruikelijk om alle kippen, behalve vleeskuikens, hiervoor te vaccineren. De vleeskuikensector is echter de afgelopen jaren wel geconfronteerd met ILT-uitbraken. Vandaar dat GD in opdracht van de pluimveesector de effectiviteit van twee commercieel beschikbare ILT-vaccins bij vleeskuikens heeft onderzocht.

Uit de monitoringsgegevens blijkt dat ILT-uitbraken bij vleeskuikens voornamelijk optreden aan het einde van de mestperiode. Om deze reden is het onderzoek uitgevoerd op latere leeftijd. Er is gekeken naar de effectiviteit van twee commercieel beschikbare ILT-vaccins tegen een infectie met Wildtype ILT-virus uit 2018. Dit zijn de twee vaccins die onderzocht zijn: een levend (CEO) vaccin en een recombinant HVT-ILT.

Lees verder op de website van AVINED

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.