Stap 2. Schakel altijd de dierenarts in bij een verwerper. Overleg hoe nu te handelen en wat te doen bij een eventuele volgende abortus.

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Stap 2. Schakel altijd de dierenarts in bij een verwerper. Overleg hoe nu te handelen en wat te doen bij een eventuele volgende abortus.

Vraag instructies hoe nu te handelen en hoe te handelen bij een eventuele volgende abortus.

  • In alle gevallen is het verplicht om van de verwerper binnen zeven dagen na het verwerpen bloedonderzoek uit te laten voeren op antistoffen tegen Brucella abortus. De bloedafname en het onderzoek is voor u als veehouder kosteloos. Het rund mag niet afgevoerd worden vóór de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, omdat bij een niet-gunstige uitslag er een heronderzoek moet plaatsvinden door de NVWA.
  • Bespreek samen met de dierenarts de mogelijkheden voor aanvullend bloedonderzoek. Het bloedonderzoek op Brucella abortus kan worden uitgebreid met onderzoek op afweerstoffen tegen de volgende mogelijke oorzaken: Neospora, BVD, IBR, Salmonella en Leptospira. Voor deze aanvullende onderzoeken worden de normale basiskosten en onderzoekskosten betaald zoals in de tarievenlijst vermeld. Bij deelnemers aan het GD-abonnement voor IBR, Leptospira, Neospora en/of Salmonella, wordt het bloed dat wordt ingezonden voor brucellose-onderzoek kosteloos ook op die betreffende ziekte(n) onderzocht. Bij een verhoogd percentage verwerpers is het verstandig om te starten met uitgebreid bloedonderzoek en sectie van een of meer (representatieve) vruchten met nageboorte.
  • Overleg met de dierenarts of er wel/niet een verwerpersprobleem is.
    Zo ja, maak een afspraak met de dierenarts en volg dan gezamenlijk de onderstaande stappen 3 t/m 10. Het doorlopen van deze stappen kost nogal wat tijd, maar u als veehouder kunt zelf al veel voorwerk verrichten. Het protocol is zo uitgebreid om een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de mogelijke oorzaken en risicofactoren. Desgewenst kunnen bepaalde onderdelen overgeslagen worden, omdat ze op sommige bedrijven minder relevant zijn. Toch is ook een protocol als deze nooit compleet.
  • Met de dierenarts kunt u al telefonisch overleggen over hoe nu te handelen. Hierbij valt te denken aan: wel/niet vrucht en nageboorte inzenden voor nader onderzoek, koe wel/niet in de koppel, etc.
 

Nadere informatie: 
Overige aandachtspunten i.v.m. instructie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.