Hoe melkt u op uw bedrijf?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Melken is een onderdeel van uw dagelijkse werkzaamheden, het is een routineklus geworden. U denkt er waarschijnlijk niet eens meer bij na, maar hoe wordt er nu bij u op het bedrijf gemolken? Melkt u dagelijks alleen of zijn er meerdere mensen die uw koeien melken?

Als u alleen melkt, wie vervangt u dan als u onverwacht ziek wordt? Weten deze mensen dan wat uw melkmethode is en waar ze alles kunnen vinden? Heeft u uw werkwijze zichtbaar vastgelegd?
Als u met meerdere mensen melkt: is er een gezamenlijke werkwijze afgesproken? Voor de koeien is het belangrijk dat ze steeds op dezelfde manier gemolken worden: behandelt iedereen op dezelfde manier voor en hoe wordt er met risicodieren omgegaan?

Voor een goed melkproces voor zowel de melker als de koeien is het goed om hier eens kritisch naar te kijken. Ga samen met eventuele andere melkers om tafel zitten en leg de werkwijze vast. Maak het zichtbaar, zodat iedereen weet hoe er gemolken wordt.

De GD heeft twee voorbeelden van protocollen met tips en adviezen voor een optimale melktechniek en juiste procedure.

Klik hier voor het UGA-protocol: Zo melk ik in de melkput

Klik hier voor het UGA-protocol: Robotmelken

Protocol robotmelkers

Naast het melkprotocol voor de melkstal is er ook een protocol voor de robot. Hierin is precies beschreven welke handelingen er dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks gedaan moeten worden. Daarmee is het protocol ook een handige werklijst en een goed hulpmiddel bij het inwerken van nieuwe medewerkers.

Het protocol voor de robot bestaat ook uit twee delen. Een korte versie om zichtbaar op te hangen en een uitgebreide versie met toelichting voor in de map. Van beide versies vindt u hieronder een voorbeeld, dat u kunt printen.

Tepelvoeringen

Wist u dat elke tepelvoering zo’n 2,5 miljoen keer open en dicht gaat? Het is dus logisch dat na enige tijd slijtage aan de voering optreedt. In de haarscheurtjes en slijtagestrepen hopen zich bacteriën op, terwijl het rubber minder elastisch wordt waardoor ze lastig te reinigen zijn. Bedenk daarbij dat de tepelvoering het eerste contact tussen koe en melkmachine is. Er mag dan ook niets mankeren aan de tepelvoering.

Afbeelding: Een close up van nieuwe tepelvoeringen, na 2500 melkingen en na 4300 melkingen

Vervangen na 2500 melkingen

Tepelvoeringen moeten vervangen worden na maximaal 2500 melkingen. Bij langer doormelken neemt de diameter en lengte van tepelvoeringen en het percentage kwartieren met restmelk toe. Het blijkt echter dat zo’n 70 procent van de melkveehouders te lang wacht met verwisselen. Op veel bedrijven worden de tepelvoeringen traditioneel één keer per jaar vernieuwd. Maar dat is alleen van toepassing voor een 2x4 melkstal en dertig melkkoeien. 

Maximale gebruiksduur in maanden bij verschillende melkstaltypen en aantallen lacterende koeien:

 Aantal lacterende koeien 
 Aantal melkingen
2 2,4 2,8  3,2 
 50 25 20  17 15 
55 22 18 16  14 
60 20 17 14 13 
65 19  16 13 12
70 17  14  12 11 

Siliconen en AMS

Uitzonderingen zijn er ook. Siliconen tepelvoeringen gaan ongeveer drie keer langer mee dan rubberen.

Tepelvoeringen bij robotmelken vragen extra aandacht. Bij automatische melksystemen worden namelijk tussen de 150 en 200 melkingen per dag uitgevoerd met dezelfde tepelvoering. Dat betekent dat elke twee tot drie weken de tepelvoering van de melkrobot vervangen moet worden. Dat wordt lang niet altijd gedaan, zo blijkt. We zien dat bij een overstap naar AMS een verhoging van het celgetal vaker voorkomt, door te lage frequentie van vervanging.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.