Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...

GD kan monstermateriaal, zoals neusswabs, luchtzakspoelingen en abcesinhoud, onderzoeken op aanwezigheid van S. equi. Meestal wordt een PCR-test aangevraagd omdat die betrouwbaarder is dan een bacteriekweek. Bij een kweek bestaat namelijk het gevaar dat de uitslag fout-negatief is door ‘overgroei’ door andere bacteriën. Bij een dragerdier is de beste methode om met een endoscoop via de neus en luchtwegen de luchtzakken te inspecteren en daarbij monstermateriaal af te nemen. Neusswabs of neusspoelingen nemen is ook een mogelijkheid. Die methoden zijn een stuk minder bewerkelijk, maar het nadeel is dat drie swabs of spoelingen nodig zijn die steeds met minimaal een week tussentijd zijn genomen. Eén neusswab/neusspoeling is niet afdoende omdat de bacterie, zoals gezegd, intermitterend wordt uitgescheiden.

GD biedt ook een bloed test (droes ELISA) aan voor het aantonen van antistoffen tegen de bacterie. De Animal Health Trust in Engeland heeft na jaren onderzoek een specifieke en gevoelige test (strangles ELISA) ontwikkeld voor het aantonen van antistoffen tegen de droes bacterie in bloedserum en GD heeft een licentie verkregen van de Animal Health Trust om deze test in Nederland uit te mogen voeren. Deze test kan gebruikt worden om recente blootstelling aan de bacterie vast te stellen en voor het opsporen van dragers. Bijna alle paarden zullen enkele weken na infectie antistoffen ontwikkelen en dus positief testen, maar alleen bij dragers blijven deze antistoffen langdurig aanwezig. Seropositieve paarden kunnen vervolgens indien gewenst verder onderzocht worden op dragerschap, terwijl seronegatieve paarden niet verder onderzocht hoeven worden (tenzij ze in het meest acute stadium van infectie zitten en nog geen antistoffen opgebouwd kunnen hebben).

De test kan dus als screeningstest gebruikt worden voor

 • bedrijven die denken vrij te zijn van droes
 • bedrijven die nieuw toe te voegen paarden willen screenen op mogelijk dragerschap alvorens ze in contact komen met de andere paarden 
 • het na een uitbraak screenen van paarden zonder duidelijke symptomen op blootstelling en mogelijk dragerschap 
 • het onderzoeken van paarden verdacht van verslagen droes op blootstelling aan de bacterie. Diagnostische testen voor droes zijn aan te vragen via de dierenarts.