Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...

Rhinopneumonie komt vaak voor: meer dan 90% van de paarden in Nederland heeft afweerstoffen tegen EHV-4 en zo'n 30% tegen EHV-1. Meestal gaat het echter om de verkoudheids- of de abortusvorm. De neurologische vorm komt slechts incidenteel voor en wordt altijd veroorzaakt door EHV-1. De meest voorkomende verschijnselen zijn een wat slappe staart, blaasverlamming en ataxie. Vaak blijkt dat het paard vooraf koorts had. Eventueel kunnen ernstigere verlammingsverschijnselen optreden waarbij het dier komt te liggen en niet meer in de benen kan komen. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen. Een verdacht paard kan snel en goedkoop onderzocht worden op EHV-1. Daarvoor is een monster uit de neus/keelholte (genomen met een droge neusswab) en/of een EDTA-bloedje nodig. Een combinatie van beide biedt de hoogste kans op een correcte diagnose.

Op de monsters zijn de volgende onderzoeken mogelijk:

 • Equine herpesvirus type 1* (rhinopneumonie)
  - Respiratoire of neurologische verschijnselen verdacht van EHV-1 infectie
  - Bij verdenking op herpesvirus abortus/rhinopneumonie
  Relevante monsters
  - Neusswabs
  - EDTA-bloedmonsters
  - Longaspiratiebiopt veulen**
  + vaginaalswab merrie
 • Equine herpesvirus type 4 (rhinopneumonie)
  - Respiratoire verschijnselen verdacht van EHV-4 infectie
  - Bij verdenking op herpesvirus abortus/rhinopneumonie
  Relevante monster
  - Neusswabs
  - Longaspiratiebiopt veulen**
  + vaginaalswab merrie

  * Streptococcus equi en Equine herpesvirus type 1 PCR’s (individueel of maximaal 3 swabs gepoold) kunt u nu ook als spoed inzenden. Uiteraard past hier een hoger tarief bij.
  ** Zie ook de instructie voor het nemen van een longaspiratiebiopt veulen op onze website (www.gddiergezondheid.nl/formulieren)
   
 • Spoedprocedure EHV-1 (rhinopneumonie) 
  GD biedt een speciale spoedprocedure aan voor de PCR-test voor EHV-1 (rhinopneumonie). Voor deze aandoeningen is in bepaalde
  situaties een snelle uitslag gewenst. Als het betreffende monster op werkdagen voor 9 uur ’s ochtends is aangeleverd, ontvangt u nog dezelfde dag de uitslag.