Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Het preventieteam Afrikaanse varkenspest (AVP) richt zich op alle mogelijke preventieve maatregelen om insleep van AVP in Nederland te voorkomen. Het wordt voorgezeten door het Ministerie van LNV en in het preventieteam zijn onder meer de POV, NVWA, COV, Royal GD, KNMvD, Transport & Logistiek Nederland, de Jagersvereniging en hobbyvarkenshouders vertegenwoordigd.

Op deze AVP-pagina vind je de laatste informatie over AVP in Europa, AVP-preventie en antwoorden op veelgestelde vragen van varkenshouders, dierenartsen, erfbetreders en hobbyhouders.

Twijfelt u of een dier varkenspest heeft?
Bijvoorbeeld omdat het dier vage verschijnselen heeft die niet direct te herleiden zijn naar deze dierziekte? Maak dan gebruik van de Early Warning-diagnostiek (uitsluitingsdiagnostiek). Dit kunt u eenvoudig en zonder kosten laten uitvoeren bij het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Meer informatie vindt u op de website van de NVWA, of bekijk direct de factsheet Diagnostiek AVP en KVP.

Preventie, risico's en maatregelen

Vanuit Duitsland is er een continue dreiging van AVP. Je wilt AVP natuurlijk weghouden van uw bedrijf. Op deze afbeelding zien varkenshouders welke maatregelen zij onder meer kunnen nemen om varkens te beschermen en hun erf vrij te houden van AVP. Op de website van CoViVa staat de AVP-preventiescan, een online tool die inzicht geeft in de externe en interne bioveiligheid op het bedrijf. Door het beantwoorden van maximaal elf vragen, specifiek voor varkenshouderij (regulier en biologisch) of buitenvarkenshouderij, krijgen varkenshouders snelle en gerichte feedback om de bioveiligheid te verhogen.

Wat als het niet lukt om een introductie van AVP in Nederland te voorkomen? Dan moeten we er alles aan doen om verspreiding van het virus te voorkomen.
Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het ‘Beleidsdraaiboek bestrijding klassieke en Afrikaanse varkenspest’ van de Rijkoverheid. 

Eén van de risico’s voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is dat chauffeurs uit landen waar AVP heerst, voedingsmiddelen en vooral vleeswaren meebrengen en achterlaten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen. Daarom is het heel belangrijk dat het afval in de afvalbakken wordt gedeponeerd en dat er voldoende prullenbakken op de parkeerplaatsen zijn, die vaak genoeg geleegd worden. In het kader van de gezamenlijke preventieve acties, zijn op de belangrijkste parkeerplaatsen informatieborden geplaatst. Deze borden leggen het belang van het veilig inzamelen van etensresten duidelijk uit. Is er op deze parkeerplaatsen iets niet in orde? Meld dat dan via de Buiten-Beter-app.

Afrikaanse varkenspest is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten ((045) 546 31 88). Dit geldt zowel voor varkenshouders als voor dierenartsen. Voor vragen over AVP kunnen varkenshouders en dierenartsen telefonisch terecht bij de Veekijker van GD 088 20 25 555.

Wees alert: klik op onderstaande afbeelding om te bekijken welke maatregelen jij op jouw erf kan nemen.

Nieuws over Afrikaanse varkenspest

AVP-situatie in het buitenland

Laatste update: 13 oktober 2023

Afrikaanse varkenspest (AVP) werd voor het eerst ontdekt op 6 september in een monster van een dood wild zwijn in de provincie Västmanland, 145 km ten noordwesten van Stockholm, dicht bij een recycling- en afvalverwerkingslocatie. De Zweedse Landbouwraad heeft op 21-09-23 besloten om het zogenaamde kerngebied af te schermen, dat betekent het gebied waar tot nu toe de positieve gevallen zijn gevonden. De afrastering maakt deel uit van de inspanningen om de infectie onder controle te krijgen. De gedomesticeerde varkenspopulatie is nog vrij van de ziekte. Er zijn geen grote commerciële varkensbedrijven in het besmette gebied, slechts vijf kleine varkensbedrijven (alle negatief). Deze boerderijen zijn geruimd. Tot nu toe (vanaf 05-10-2023) zijn 49 gevallen bevestigd bij wilde zwijnen in een gebied van ongeveer 5 vierkante kilometer.

 

In de varkensdichte regio Lombardije worden maatregelen genomen om de verspreiding van de AVP tegen gaan na uitbraken op negen varkensbedrijven. Het eerste geval werd bevestigd op 18 augustus, in een reeds ingesteld beperkingsgebied vanwege de aanwezigheid van AVP bij wilde zwijnen. Alle bedrijven met uitbraken zijn geruimd, evenals de bedrijven die directe contacten hebben gehad met de besmette bedrijven. De regionale overheid Lombardije  heeft  besloten om varkensbedrijven binnen een straal van 10 km te ruimen. In vrije gebieden wordt de passieve monitoring van everzwijnpopulaties geïntensiveerd door middel van rapportage en diagnostische monitoring van alle dood aangetroffen wilde zwijnen (inclusief aangereden zwijnen) en alle verdachte gevallen en in varkenshouderijen door middel van rapportage van alle verdachte gevallen en aanvullende bemonstering van ten minste twee varkens per week (nationaal surveillance plan). Er wordt ook een opleidings- en informatiecampagne voor stakeholders gehouden.

 

In Duitsland werd AVP voor het eerst gedetecteerd in september 2020 in Brandenburg bij een wild zwijn. Tot op heden is het virus ook gedetecteerd in twee andere deelstaten in de wilde zwijnen populatie: Mecklenburg-Vorpommern (laatste detectie in oktober 2022) en Sachsen. In 2023 zijn tot nu toe 835 wilde zwijnen positief getest (Stand 06.10.2023). Verdere verspreiding naar het westen kan nog steeds worden voorkomen en toont het succes van de samenwerking tussen jagers, boeren, dierenartsen, de overheid en andere stakeholders. De eerste uitbraak onder gehouden varkens vond plaats in juli 2021 in Brandenburg. Sindsdien zijn er zeven andere uitbraken geweest onder gehouden varkens, vijf  bedrijven in Brandenburg, één bedrijf in Mecklenburg-Vorpommern (2021), één bedrijf in Baden-Württemberg (2022) en één bedrijf in Niedersachsen (2022). De uitbraken in Niedersachsen en Baden-Württemberg tonen aan dat het virus zich ook binnen het land aanzienlijk kan verspreiden en benadrukken het belang van bioveiligheidsmaatregelen. De laatste uitbraak onder gehouden varkens vond plaats in februari 2023 in Brandenburg.

In 2014 werden de eerste gevallen van AVP gemeld in het oosten van het land, zowel bij gehouden varkens als in wilde zwijnen populaties. Sinds november 2019 zijn er ook gevallen van ASP bij wilde zwijnen in het westen van Polen bevestigd. De eerste meldingen kwamen ongeveer 80 kilometer van de Duits-Poolse grens vandaan. Er is inmiddels een grensoverschrijdende besmettingszone met Duitsland. In 2023 zijn tot nu toe (Stand 06.10.2023) 2226 gevallen gemeld bij wilde zwijnen en 27 gevallen bij gehouden varkens. Deze gevallen beperken zich tot het westelijke en oostelijke deel van het land, met een vrije zone in het midden van het land. Het beleid ondersteunt boeren actief door te investeren in bioveiligheid om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Een uitbraak van AVP bij wilde zwijnen, die voor het eerst in juni 2017 in het oosten van de Tsjechische Republiek werd vastgesteld, kon worden ingedamd door intensieve maatregelen, zodat de Tsjechische Republiek de AVP-uitbraak in februari 2019 als uitgedoofd verklaarde in overeenstemming met de EU-regelgeving. Begin december 2022 werd AVP opnieuw geïntroduceerd in de Tsjechische Republiek, en wel in het noorden van het land, dicht bij de Poolse grens. In 2023 zijn tot nu toe (Stand 06.10.2023) 53 gevallen gemeld bij wilde zwijnen en geen gevallen bij gehouden varkens. Alle stakeholders werken samen om de uitbraak lokaal te beperken.

Veelgestelde vragen

Meer informatie

Wil je meer weten over AVP en hoe jij op jouw bedrijf de bioveiligheid kunt verhogen? Hiernaast vind je links naar de dierziekte-pagina van GD, de AVP-preventiescan van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) en de lijst met toegelaten ontsmettingsmiddelen (NVWA).

Samen voorkomen dat AVP het erf op komt

Bekijk de praktische (online) informatieboekjes voor varkenshouders, dierenartsen en chauffeurs met informatie. De online boekjes kunnen makkelijk gedeeld worden.

African Swine Fever

How to stay one step ahead

Deze video is samengesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Handige links

Hiernaast vind je handige links naar externe websites met informatie over AVP en AVP-preventie. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.